Educatie
‘Van Zaadje tot Boom’, bomenproject Hovenschool
Groep 5 van de Hovenschool doet mee aan een educatief bomenprogramma verzorgd door Natuur en Milieu Overijssel (NMO).
Wat houdt het project in?
Alle kinderen van groep 5 hebben begin september een boompje in een pot gekregen om te verzorgen. Ze zijn tijdelijk pleegouder van een bomenkind; een beuk, haagbeuk, berk, hazelaar of els. Marja van de initiatiefgroep Voedselbos Worpse Weelde begeleidt de groep als boomconsulent voor NMO. Begin september hebben de leerlingen uitleg gekregen hoe ze de boompjes moeten verzorgen. Bij het bomenprogramma horen lesbrieven, werkbladen en educatieve filmpjes.
Inmiddels hebben de leerlingen een onderzoekstocht in het Worpplantsoen gedaan. Marja vertelt: We hebben gekeken welk zaadje bij welk blaadje hoort en van welke boom het zaadje valt. Daar zaten interessante ontdekkingen bij: zo blijken er wel drie soorten kastanjes te zijn in het park en we hebben ze alle drie gevonden! Van een aantal bomen hebben we de boomdikte gemeten met ons lichaam. En ook hebben we met voetstappen gemeten hoe ver de wortels van een boom kunnen reiken. Bij de omgezaagde beuk blijkt ‘dood hout te leven’: allerlei soorten insecten wriemelen onder het hout, er groeien veel soorten paddenstoelen, mossen en plantjes … kortom biodiversiteit!
Het belang van bomen op aarde krijgt steeds meer aandacht. Het doel van het programma is dat leerlingen enthousiast worden over bomen, hun functies en mogelijkheden gaan ontdekken en het belang zien voor de biodiversiteit en de gezondheid van ons leefmilieu zowel boven- als ondergronds.
In december gaan de jonge voedselbosbouwers van groep 5 de bomen planten in ons voedselbos.
Wordt vervolgd!
Zonnebloemproject Hovenschool
In mei 2024 is er in overleg met de Hovenschool een project gestart om samen met een aantal groepen zonnebloemen te zaaien. De kinderen is verteld dat er in onze wijk een voedselbos komt en dat er in dit bos kruiden, struiken en bomen geplant worden die je kunt eten.
In dit eerste jaar is de grond geschikt gemaakt samen met een boer. Maar omdat het er nu nog heel kaal uit ziet, gaan we een bloemenstrook zaaien. De kinderen is gevraagd om mee te doen door zonnebloemen te kweken: 1 om mee naar huis te nemen en 1 voor het voedselbos. De stekjes hebben zij onlangs zelf geplant in het veld.
De kinderen hebben zo geleerd om zelf zaden te zaaien, op te kweken en daarna te planten. Zij hebben geleerd dat zonnebloemen echte bijenlokkers zijn. Zo helpen we de bijen, hommels en andere insecten alvast de weg te vinden naar het Voedselbos Worpse Weelde.
Meer projecten
Bovenstaande actie met de Hovenschool is een voorbeeld van een project voor educatie en een middel om, in het geval van de Hovenschool, de kinderen bewust te maken van hoe planten groeien en hoe belangrijk die zijn voor de natuur en ons voedsel.
Ons doel is om in de toekomst meerdere projecten te organiseren voor scholen, maar ook voor andere belanghebbenden. Voor meer informatie kun je mailen naar: wij@worpseweelde.nl