Worpse-weelde

Bron: Vrijbuitersnest.nl

Wat is een voedselbos?

Lagen

Een voedselbos is een productief bos met eetbare, meerderjarige gewassen. Het is geen natuurlijk bos, maar ook geen boomgaard. Er is veel diversiteit met als doel om een duurzaam ecosysteem te creëren. Het is opgebouwd uit zeven lagen:

  1. Kroonlaag (grote bomen: hoogstam fruitbomen, notenbomen)
  2. Tweede laag (kleinere bomen: laagstam fruitbomen)
  3. Struiklaag (fruitstruiken)
  4. Kruidlaag (kruiden, eenjarige en meerderjarige groenten, bloemen)
  5. Verticale laag (klimplanten)
  6. Horizontale laag (bodembedekkers)
  7. Ondergrondse laag (wortels en knollen)

Hoe

Voorbereiding perceel
Na het zeer natte voorjaar van 2024 kon een pachtboer, verbonden aan Stichting IJssellandschap, eindelijk aan de slag. Na de oogst van de winterrogge bewerkte hij de grond met een woeler: met tanden werd de grond losgewoeld zodat planten beter kunnen wortelen en voeding opnemen. Daarna is er groencompost uitgereden en is het perceel vervolgens ingezaaid met zomergerst om de grond te verrijken.

De gerst is halverwege augustus geoogst en vervolgens is er opnieuw compost uitgereden. Begin september is er een klavermengsel gezaaid. Deze klaver gaat stikstof uit de lucht binden en zorgt er ook voor dat niet te veel ongewenste kruiden gaan groeien.

De verwachting is dat we najaar 2024 kunnen beginnen met het planten van struiken en bomen.

Doel
Worpse Weelde is een productief en zichzelf in stand houdend ecosysteem. Het is zo goed in balans dat onderhoud nauwelijks nodig is om productie van voedsel te garanderen. Het voedselbos onderscheidt zich door veel verschillende lagen die optimaal bijdragen aan productie en biodiversiteit.

Worpse Weelde groeit in jaren naar een zichzelf onderhoudend systeem. De eerste vijf jaar staan in het teken van start. We transformeren het voormalige maisperceel naar de basis van een meerlagenbos. We zorgen voor een gezonde en rijke bodem.
De daaropvolgende fase is de groeifase van het jonge bos. Het bos groeit in tien jaar uit naar een productief bos. Ten slotte volgt de onderhoudsfase van het volwassen bos.